Presentatie

Art on Paper, de internationale tekenbeurs van Brussel, vindt plaats van 3 tot 6 oktober 2024 in een uitzonderlijk kader: Gare Maritime in Tour & Taxis.

Art on Paper biedt een uniek panorama van de kwaliteit en de diversiteit van de hedendaagse, moderne en antieke tekenkunst door de organisatie van een internationale beurs gewijd aan deze praktijk.

De beurs biedt verschillende doelgroepen, zowel professionals als kunstliefhebbers, de gelegenheid om de veelheid aan tekeningen en kunstwerken op papier te ontdekken die door meer dan 60 Belgische en internationale galerijen, zowel gevestigde als opkomende, zijn geselecteerd.

Art on Paper vindt plaats in het kader van de 5de editie van de Brussels Drawing Week (van 30 september tot 6 oktober), met een uitgebreid programma van activiteiten gewijd aan tekenen in heel Brussel (Meer informatie via drawingweek.brussels).

Om de brochure te downloaden, klik hier.

Selectiecomité

2023

De selectie van de galeries wordt gemaakt door een onafhankelijk selectiecomité, bestaande uit kunstprofessionals, experts en verzamelaars, gespecialiseerd in tekenkunst. Door middel van gedurfde keuzes garandeert zij de kwaliteit van de artistieke voorstellen en de ontdekking van de meest levendige, vernieuwende en stimulerende.

Anne Bambynek

Anne Bambynek

Curator, Nationale Bank van België
BIO

Anne Bambynek geeft sinds mei 2020 richting aan de hedendaagse kunstcollectie van de Nationale Bank van België. Ze studeerde kunstwetenschappen aan de KULeuven en de Freie Universität Berlin en startte in 2016 als assistent-conservator van Yves Randaxhe in de Nationale Bank.

In 2019 werkte ze mee aan de realisatie van de tentoonstelling Building a Dialogue. Two Corporate Collections of Contemporary Art. Dit jaar cureerde ze NBB’s tweede publieke tentoonstelling: (un)common values, ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de verzameling.

Joost Declercq

Artistiek directeur, Art on Paper
BIO

Joost Declercq heeft zijn hele carrière in de culturele sector doorgebracht. In 1986 richtte hij zijn galerie ‘Joost Declercq’ op in Gent, waar hij een generatie van post-conceptuele kunstenaars (Jan Vercruysse, Jean-Marc Bustamante Bustamante, Gerhard Merz...), maar ook jonge kunstenaars (Berlinde De Bruyckere...) presenteerde. Van 1992 tot 2004 werkte hij voor private, publieke en openbare stichtingen, zoals de Hans Hartung stichting en de Anna-Eva Bergman Stichting in Antibes, of de Koning Boudewijn Stichting in het kader van het project De Nieuwe Opdrachtgever ter gelegenheid van Brussel, Europese Culturele Hoofdstad in 2000, alsmede bij projecten in heel Vlaanderen. Van 2004 tot 2020 was hij directeur van het Dhondt-Dhaenens (MDD) in Sint-Martens-Latem.

Hij is momenteel artistiek directeur van Art on Paper en artistiek coördinator van Mu.ZEE (gewijd aan moderne en hedendaagse kunst in België van 1880 tot heden) en werkt ook als cultureel adviseur voor verschillende particuliere stichtingen.

Frédéric de Goldschmidt

Kunstverzamelaar en oprichter, Cloud Seven
BIO

Frédéric de Goldschmidt is een Franse verzamelaar van hedendaagse kunst, gevestigd in Brussel. Hij verzamelt sinds 2008 en ondersteunt opkomende kunstenaars in hun creatieve proces, daarnaast werkt hij samen met curatoren aan tentoonstellingsprojecten en deelt hij zijn collectie met het publiek. Hij is één van de elf Brusselse verzamelaars of koppels van verzamelaars van hedendaagse kunst die uitgenodigd zijn om in 2017-2018 een selectie van hun werken te presenteren in de Centrale voor Hedendaagse Kunst (Private Choices). Sinds 2010 organiseerde hij verschillende tentoonstellingen over hedendaagse kunst in Brussel, met name Not Really Really (2015), die hij samen met Agata Jastrząbek cureerde, White Covers (2017), samen met Carine Fol, en Inaspettatamente (2021), samen met Grégory Lang of Rooms of Resonance (2023) met Benedicte Goesaert en Chantal Pattyn bij Cloud Seven, een nieuw hybride centrum gewijd aan werk, leven en kunst dat in het voorjaar van 2022 werd geopend.

Hij is lid van het aankoopcomité van Fondation Kanal in Brussel en lid van het bestuur van de Vrienden van het Palais de Tokyo in Parijs, verantwoordelijk voor hun jaarlijkse Prijs sinds 2018.

Florence Derck

Florence Derck

Co-founder DEMAIN Art
BIO

Na haar studies in Leuven en Solvay (management ingenieur) gevolgd door ervaringen in de banksector (Fédération Bancaire Française, Deutsche Bank, Degroof-Petercam), koos Florence voor haar passie: hedendaagse kunst. Ze begon als stagiaire bij Christie's Amsterdam en sloot zich vervolgens voor twee jaar aan bij het Christie's team in Londen. Na het slagen voor de wedstrijd van het Prins Albert Fonds (PAF) ging ze drie jaar aan de slag bij de Amerikaanse galerie Gladstone in Brussel als associate director. Tijdens de COVID pandemie besloot ze zich te engageren en samen met Diane van Impe "DEMAIN Art" te ontwikkelen: een platform bedoeld om de kunstenaars van de Belgische kunstscene die niet vertegenwoordigd worden door een galerie naar voren te schuiven.

Florence maakt deel uit van het Belgische initiatief 40u40 dat jonge leiders van morgen samenbrengt om hen een platform te bieden om hun ideeën te ontwikkelen, contacten te leggen en een positieve impact op de samenleving te creëren. Ze is ook consultant voor de Stichting A, een initiatief van Astrid Ullens de Schooten Whettnall.

Virginie Devillez

Virginie Devillez

Fine Art Expert and Art advisory
BIO

Virginie Devillez, al meer dan 25 jaar actief in de kunstwereld, is expert in Belgische en internationale kunst, onderzoeker en curator. Ze behaalde een doctoraat aan de Université libre de Bruxelles (2001) en was vervolgens conservator bij de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, waar ze onder meer projectleider was van het Magrittemuseum ingehuldigd in 2009. Vervolgens beheerde zij de galeries van Daniel Templon en Micheline Szwajcer alvorens van 2016 tot 2023 expert te worden bij Sotheby's in impressionistische, moderne en hedendaagse kunst.

Virginie Devillez is ook lid van het René Magritte Expertcomité, wetenschappelijk medewerker van de Université libre de Bruxelles en gastcurator van het Oostendse Museum voor het project gewijd aan de Belgische impressionistische schilderes Anna Boch.

Paul Vanhonsebrouck

Paul Vanhonsebrouck

Kunstverzamelaar
BIO

Paul is geboren in Izegem op 28.09.1965 en komt uit een familie van handelaars. Na zijn studies economie richt Paul op 21-jarige leeftijd zijn eerste supermarkt op. Vandaag beheert hij een 15-tal filialen over heel België. Met zijn vrouw en drie dochters deelt hij een passie voor sport, kunst en cultuur. Pauls oom, Luc Vanhonsebrouck, die ook een gepassioneerd verzamelaar was van moderne kunst, heeft hem zijn liefde voor kunst doorgegeven. Samen met zijn vrouw Sabine studeerde Paul kunstgeschiedenis en werd hij lid van verschillende hedendaagse kunstverenigingen. Begin jaren negentig zorgde Paul mee voor de ontwikkeling van Liebaert Projects, een privéstichting voor hedendaagse kunst in Kortrijk. Paul is er sinds enkele jaren voorzitter en onder zijn leiding werden kunstenaars als Daig Grantina, Özgur Kär, Sebastian Jeffor, Eva L'Hoest en Athena Papadopoulos aan het publiek voorgesteld.

Paul is ook lid van de 7de editie van de Groeninghe Kunstcollectie, een collectief dat onder leiding van een curator, momenteel Elena Soboleva, collectief kunstwerken aankoopt. Daarnaast is Paul lid van de adviesraad van de DD Club, waar hij al jaren gepassioneerd wordt geïnstrueerd door Joost Declercq.

Historiek

Van het ontstaan van de beurs, onder impuls van Michel Culot en in samenwerking met Paul Dujardin en het organisatieteam van de beurs, tot de organisatie van de 8ste editie in 2023: ontdek, per jaar, de hoogtepunten en de verschillende actoren die hebben bijgedragen tot de ontwikkeling van Art on Paper tot één van de belangrijkste Europese beurzen over tekenkunst.

2014

De premissen en het ontstaan van een engagement voor de promotie van de hedendaagse tekenkunst.

 • Geboren als pop-up store, onder impuls van Michel Culot en wijlen Pierre Hallet (1953 - 2021), evolueerde de beurs Art on Paper snel om vanaf 2015, met de hulp van Paul Dujardin, een kunstbeurs te worden gewijd aan de praktijk van het tekenen in BOZAR.
 • Op initiatief van Michel Culot (oprichter van Art on Paper), Adeline d'Ursel en Paul Dujardin (directeur van BOZAR) werd een samenwerkingsovereenkomst gesloten ter ondersteuning van de organisatie van een platform voor de promotie van de hedendaagse tekenkunst, de Art on Paper beurs. 
 • De beurs bepaalt de solo show als de voorkeursvorm voor de presentatie van het werk van de kunstenaars. 
 • Een overeenkomst plaatst Art on Paper als "hosted event" binnen BOZAR, dat partner is van de beurs.

2015 - 2017

Eerste edities en ontwikkeling van de Art on Paper formule binnen de Terarkenzalen van BOZAR.

ORGANISATIE
Fair Director / Adeline d’Ursel
Artistic Director / Pauline Hatzigeorgiou
Fair Coordinator / Grace Lombi
Fair Advisor / Liv Vaisberg

SELECTIECOMITÉS

2015
Denis De Rudder Hoofdverantwoordelijk studierichting tekenkunst, La Cambre
Olivier Gevart Directeur, Ete 78
Harlan Levey Harlan Levey Projects
Francesco Rossi Rossicontemporary
Maïté Smeyers BOZAR Expo
Christophe Veys Veys-Verhaevert collectie

2016
Denis De Rudder Hoofdverantwoordelijk studierichting tekenkunst, La Cambre
Joost Declercq Directeur, Museum Dhondt-Dhaenens
Olivier Gevart Directeur, Ete 78
Yves Lecointre Directeur, Frac Picardie/des mondes dessinés
Francesco Rossi Rossicontemporary
Christophe Veys Veys-Verhaevert collectie

2017
Denis De Rudder Hoofdverantwoordelijk studierichting tekenkunst, La Cambre
Joost Declercq Directeur, Museum Dhondt-Dhaenens
Olivier Gevart Directeur, Ete 78
Sophie Lauwers Head of exhibitions, BOZAR
Yves Lecointre Directeur, Frac Picardie/des mondes dessinés
Tanguy Van Quickenborne Kunstverzamelaar

EXPOSANTENLIJST
2015  2016  2017

 • De eerste drie edities van de show vinden plaats in de Terarkenzalen in BOZAR.
 • De beurs verwelkomt 25 galerijen, waaronder grote Belgische en internationale galerijen: Zenox X Gallery (Mircea Suciu), Albert Baronian (Robert Devriendt), Meessen De Clercq (Nicolas Lamas), Sofie Van De Velde (Johan de Wilde) en Michel Rein (Raphaël Zarka).  
 • Gemiddeld ontvangt de beurs bijna 5.000 bezoekers per editie en de reputatie van de beurs groeit internationaal snel. 
 • Naast de soloshows wordt ook de Eeckman Art Prize uitgereikt, een prijs voor jong talent, geselecteerd door een jury van professionals en geïnitieerd door de beurs en haar partners Eeckman Art & Insurance en BOZAR. 
 • Oprichting van de SOFAM-prijs voor de beste soloshow, geselecteerd door een jury van professionals.
 • In 2017 wint de beurs de visit.brussels Award in de categorie 'International Congress & Fair'.
 • In samenwerking met BOZAR worden twee in situ werken gemaakt: in 2016, "Vaporisation Crystallisation" van de tekenaar Henri Jacobs in de BOZAR Rotonde, de inkomhal en de Fumoir en, in 2017, "I still draw love, plants and things" in de Fumoir van de Oekraïense kunstenaar Alevtina Kakhidze.
 • Eerste samenwerking met La Libre Belgique voor de co-creatie van een speciale Art on Paper bijlage in Arts Libre.

2018

De beurs verdubbelt in omvang, waardoor de invloed en de erkenning ervan zowel internationaal als in België verder toeneemt. Art on Paper in BOZAR is één van de toonaangevende tekenbeurzen en een belangrijk evenement op de Europese tekenagenda.

ORGANISATIE
Fair Director Adeline d'Ursel & Gilles Parmentier
Artistic Director Marie Cantos
Fair Coordinator Kelly de Gheldere
Fair Advisor Liv Vaisberg

SELECTIECOMITÉ
Denis De Rudder Hoofdverantwoordelijk studierichting tekenkunst, La Cambre
Joost Declercq Directeur, Museum Dhondt-Dhaenens
Florence en Daniel Guerlain Kunstverzamelaars
Sophie Lauwers Head of exhibitions, BOZAR
Yves Lecointre Directeur, Frac Picardie l des mondes dessinés
Kate Mc Farlane Co-directrice, Drawing Room 
Reyn van der Lugt Kunstverzamelaar

EXPOSANTENLIJST
galerijen

 • De beurs is opgezet in het Ravenstein-circuit van BOZAR en verwelkomt 50 galerijen.
 • De beurs opent ook een sectie 'project space' om jonge galeries en 'artist-run-spaces' de kans te geven deel te nemen aan de beurs.
 • Er wordt samengewerkt met de BOZAR Bookshop voor de verkoop van de kunstboeken van de aanwezige kunstenaars op de beurs. 
 • Tentoonstelling van een reeks werken op papier, "Duistere Musea en Gekleurde Musea" van de kunstenaar Leo Copers in BOZAR.
 • Creatie van geluidscapsules door geluidskunstenaar Alix Gastineau, op initiatief van Marie Cantos en met de steun van SOFAM.
 • VIP programma van atelierbezoeken bij kunstenaars (Gabriel Kuri, Audrey Cottin en Raffaella Crispino) en bezoeken aan privé-collecties (Tobias Arndt en de Veys-Verhaevert collectie).
 • Programma van drie talks met als sprekers: Javier Quilis, curator en CEO INELCOM Arte Contemporáneo, Valeria Duplat van het Tate en Denis De Rudder, hoofdverantwoordelijk van de studierichting tekenkunst van La Cambre, en de kunstenares Katrin Ströbel.
 • Performance en beeld- en geluidsinstallatie, ''Drawing'', in de huiskamer van de kunstenares Clarissa Baumann.
 • Tweede editie van het Art on Paper bijlage in Arts Libre in samenwerking met La Libre Belgique.

2019

De 5de editie is een keerpunt voor Art on Paper in BOZAR, de beurs verwelkomt haast 10.000 bezoekers en kreeg ongeëvenaarde media-aandacht. Lancering van de eerste editie van de Brussels Drawing Week.

ORGANISATIE
Fair Director Gilles Parmentier
Artistic Director Bas Hendrikx
Fair Coordinator Agnès Raux
Fair Advisor Liv Vaisberg

SELECTIECOMITÉ
Denis De Rudder Hoofdverantwoordelijk studierichting tekenkunst, La Cambre
Florence en Daniel Guerlain Kunstverzamelaars
Sophie Lauwers Head of exhibitions, BOZAR
Kate Macfarlane Co-directrice, Drawing Room
Reyn van der Lugt Kunstverzamelaar

LIJST VAN EXPOSANTEN
galerijen

 • Mogelijkheid voor galerijen om één of twee kunstenaars naast de soloshow voor te stellen.
 • Lancering van de eerste editie van de Brussels Drawing Week met een vijftiental deelnemende kunstcentra en -scholen.
 • Progamma van talks: conversatie tussen de kunstenaar Daphné Nan Le Sergent en Johana Carrier, co-hoofdredactrice van Roven, en tussen de kunstenaar Keren Cytter (Daata) en Bas Hendrikx, artistiek directeur van Art on Paper 2019.
 • Tentoonstelling van Timo van Grinsven, winnaar van de Eeckman Art Prize in de Botanique in het kader van de Brussels Drawing Week.
 • Productie van een catalogus voor de 2019 editie van Art on Paper, met een overzicht van de deelnemende galerijen, de partners en het programma van de Brussels Drawing Week.
 • BOZAR heeft een 'BOZAR on Paper' stand in de Hortahal waar een aantal tekeningen uit hun collectie in beperkte oplage worden verkocht.

2020

Een veelbelovende en langverwachte editie, geannuleerd naar aanleiding van de gezondheidscrisis van de Covid-19 in België en internationaal.

 • Sterke synergieën met de tentoonstelling 'Molenbeek' van Philippe Vandenberg in BOZAR. 
 • Tweede editie van de Brussels Drawing Week (geannuleerd door Coronavirus) met een groter aantal deelname van Brusselse musea en kunstcentra. 
 • Programmatie van presentaties- en signeersessies door de kunstenaars, in samenwerking met BOZAR Bookshop.

2021

Creatie van een teken-ecosysteem bestaande uit Art on Paper en de Brusselse Drawing Week.

ORGANISATIE
Fair Director Gilles Parmentier
Artistic Director Joost Declercq & Charlotte Crevits
Fair Coordinator & Gallery Relations Agnès Raux

LIJST VAN EXPOSANTEN
galerijen

 • Joost Declercq en Charlotte Crevits nemen de artistieke leiding van de beurs over voor een periode van minstens 3 jaar.
 • Organisatie van de beurs rekening houdend van de huidige sanitaire maatregelen.
 • Publicatie van een nieuwe website met de ontwikkeling van een digitaal platform voor het beheer van de VIP-relaties.
 • Tweede editie van de Brussels Drawing Week met een verdubbeling van de deelnemende Brusselse musea en kunstcentra. 

2022

Unieke en opmerkelijke editie in het Vanderborghtgebouw. De beurs verwelkomt 45 galerieën en bijna 10.000 bezoekers tijdens haar 5-daagse opening. Ze versterkt haar positie als referentie-evenement voor iedereen die betrokken is bij de Europese kunstscène (galerieën, verzamelaars, instellingen, kunstenaars, kunststudenten).

ORGANISATIE
Fair Director
Gilles Parmentier
Artistic Director
Joost Declercq
Fair Coordinator & Gallery Relations
Agnès Raux > 15.07.2022 & Géraldine Hubot

SELECTIECOMITÉ
Anne Bambynek Curator, Nationale Bank van België
Frédéric de Goldschmidt Kunstverzamelaar en oprichter, Cloud Seven
Joost Declercq Artistiek directeur, Art on Paper
Benedicte Goesaert Art liaison
Paul Vanhonsebrouck Artistiek directeur, Art on Paper

LIJST VAN EXPOSANTEN
galerijen

 • Verhuizing van Bozar naar het Vanderborghtgebouw in hartje Brussel.
 • Talks – A cycle of discussions on drawing and works on paper.
 • In situ voorstel "O, 6o, vier tekeningen" van Boris Thiébaut door Le Botanique.
 • Tentoonstelling "StandUp" van Charlotte Beaudry door CENTRALE for contemporary art.
 • Tentoonstelling van een selectie van werken uit de collectie van Frédéric de Goldschmidt.
 • Soloshow van Sarah Minutillo, winnares van de Eeckman Art Prize 2022.
 • Ontdek de winnaar van de SOFAM FOCUS PRIZE.
 • Een programma van lezingen en rondleidingen, coworking space door Cloud Seven, officiële boekhandel van Peinture Fraîche, en nog veel meer !
 • Derde editie van de Brussels Drawing Week in heel Brussel.

2023

De eerste editie van Art on Paper in het Gare Maritime is door iedereen enthousiast ontvangen, met meer dan 60 galeries en een uitgebreid programma van tentoonstellingen, lezingen en rondleidingen. Het is gelukt om een aanzienlijk aantal galeries voor moderne en oude kunst te verwelkomen naast galeries voor hedendaagse kunst. Art on Paper versterkt zijn positie als Europa's toonaangevende evenement voor tekeningen en werken op papier. Het programma trekt in 5 dagen bijna 11.000 bezoekers (galeries, verzamelaars, instellingen, kunstenaars en kunststudenten). 

ORGANISATIE
Beurs Directeur

Gilles Parmentier
Artistiek directeur
Joost Declercq
Beurscoördinator & Galerierelaties
Géraldine Hubot

SELECTIECOMITÉ
Anne Bambynek Curator, Nationale Bank van België
Frédéric de Goldschmidt Verzamelaar en Oprichter, Cloud Seven
Joost Declercq Artistiek Directeur, Kunst op Papier
Florence Derck Mede-oprichter DEMAIN Art
Virginie Devillez Kunstkenner en kunstadviseur
Paul Vanhonsebrouck Kunstverzamelaar

LIJST VAN EXPOSANTEN
galerijen

- Installatie in het hart van het Maritiem station, het nieuwe "Grand-Palais du dessin à Bruxelles".
- Solotentoonstelling van Rémie Vanderhaegen, winnaar van de Eeckman Art Prize 2023
- Publicatie en verspreiding van een speciale editie van AMA magazine gewijd aan de beurs, de galeries, het Art on Paper programma en de Brussels Drawing Week
- Conferentie "Talks - Talks - Talks" met meer dan 200 deelnemers voor een reeks van 4 conferenties. 
- Vierde editie van de Brussels Drawing Week in heel Brussel. 
- Organisatie en voorstelling van 6 tentoonstellingen tijdens de 4de editie van de Brusselse tekenweek: 

1° Het Centre de la Gravure et de l'Image imprimée met de tentoonstelling Un musée : trois collections en het drukatelier Qui est-ce ?
2° Het Cultuurcentrum Strombeek met de tentoonstelling Sound of a moment van Gwendolyn Lootens
3° Het Design Museum Brussel met de tentoonstelling Christophe Gevers: Esquisses et plans
4° De Ecole nationale supérieure des arts visuels Ter Kameren met de groepstentoonstelling SOME BODY STRANGE en haar performances
5° KBR met de groepstentoonstelling Congolines. Werken op Congolees papier (ca. 1920-1940) uit de KBR-collectie
6° Het Musée d'Elsene met de groepstentoonstelling Musée d'Elsene x Kunst op papier

Foto galerij